Videotuotannon kustannuksista
“Video” on termi jolla yleensä tarkoitetaan mitä tahansa liikkuvan kuvan esitystä. Termi on niin laaja, että voidaan perustellusti kyseenalaistaa termin mielekäs käyttö. Parilla satasella tuotettu lyhyt 2D-liikegrafiikkaspotti on video. Niin ovat myös Super Bowlin väliaikamainokset, joiden pelkät tuotantokustannukset liikkuvat miljoonissa dollareissa.
Yllä olevat esimerkit toivottavasti osaltaan konkretisoivat sitä, että videotuotannossa suhteelliset kustannukset vaihtelevat erittäin paljon - useita tuhansia prosentteja per minutti valmista videota - muun muassa käytetyistä tuotantotekniikoista riippuen. Useimmiten suurin kustannus tuotannossa on työvoima: ammattimaisesti tehty videotuotanto vaatii usean koulutetun ammattilaisen työpanosta.
Useimmiten suurin kustannus tuotannossa on työvoima
Työvoiman määrä ja laatu määräytyy suoraan videon treatmentin perusteella. Mitä videossa tapahtuu? Missä se tapahtuu? Keitä esiintyjät ovat, vai onko heitä ollenkaan? Tapahtuvatko videon tapahtumat ulkona vai sisällä, päivällä vai yöllä, kesällä vai talvella, metsässä vai kaupungissa?
Kuvatussa videossa ammattimaista henkilökuntaa tarvitaan aina kameran takana ja muualla kuvan ulkopuolella. Usein sitä tarvitaan myös kameran eteen.
Videotuotannossa ammattimainen, laadukas lopputulos syntyy usean ammattilaisen yhteistyönä. Tuotantoon liittyviä ammattinimikkeitä ovat muun muassa näyttelijä, ohjaaja, apulaisohjaaja, kuvaussihteeri, kuvaaja, kamera-assistentti, valaisija, erilaiset kalustoon liittyvät tehtävät (mm. grip), median hallintaan liittyvät tehtävät (mm. DIT), maskeeraaja, puvustaja, lavastaja, ja avustavat tehtävät (mm. runner).
Lähes kaikki tällaiset elokuva-alan ammattilaiset ovat freelancereita, joiden päiväpalkkio sisältää palkan lisäksi muun muassa eläke- ja muut vakuutukset. Lisäksi on huomioitava, että suurin osa yo. ammattilaisista käyttää jotain tuotantoon liittyvää ammattiteknologiaa. Tällaisen kaluston käyttäminen tuo tuotantoon omat kustannuseränsä itse työvoiman lisäksi. Ammattikaluston täytyy olla 100% laadukasta ja luotettavaa - sitä se useimmiten on, mutta tämän vuoksi myös kaluston vuokrakustannukset ovat kohtuullisen suuri kuluerä.
Tuotannon jälkeen alkaa jälkituotanto, eli kuvatun ja äänitetyn materiaalin työstäminen valmiiksi videoksi. Tähän työvaiheeseen liityviä ammattinimikkeitä ovat muun muassa leikkaaja, värimäärittelijä ja äänisuunnittelija.
On selvää, että kustannustehokasta videotuotantoa suunnitellessa treatmentia on syytä pohtia myös siltä kannalta, voisiko halutun lopputuloksen saavuttaa pienemmällä henkilökunnalla.
Voiko halutun lopputuloksen saavuttaa pienemmällä henkilökunnalla?
Lyhyt vastaus tähän on: useimmiten kyllä.
Mikäli treatment vaatii esitetyn (näytellyn) sisällön kuvaamista, avainkysymyksiksi nousevat muun muassa:
Lokaatio: missä videon tapahtumat tapahtuvat?
Visuaalinen ilme: kuinka paljon kuvattavaa maailmaa tarvitsee muokata valaisemalla ja rakentamalla?
Kameran liike: kuinka paljon ja miten kameran tulee liikkua?
Kuva-ala: kuinka suuri alue suurimpaan kuvaan pitää mahtua kerralla?
Muun muassa ylläolevat seikat voivat vaikuttaa tuotantokustannuksiin useita satoja prosentteja. Ammattimaista videotuotantoa voidaan saada aikaan vaikkapa kahden hengen työryhmällä.
Tuotantokustannuksia pohtiessa avainkysymykseksi nousee myös se, voidaanko tuotannossa käyttää jo kuvattua ja muuta jo tuotettua materiaalia. Kaupallisten kuva- ja videopankkien (“Stock Footage”) tarjonnan määrä ja laatu on noussut tähtitieteellisesti viime vuosina, ja kustannukset ovat samaan aikaan tippuneet murto-osaan. Jopa Hollywood-tuotannoissa käytetään soveltuvin osin kuvapankkimateriaalia: ei kannata lähteä kuvaamaan vaikkapa Manhattania elokuvakameralla helikopterista, kun joku on sen kuitenkin jo tehnyt.
Voidaanko käyttää jo kuvattua materiaalia?
Niinikään erittäin tärkeä kysymys on, tarvitseeko kuvata mitään. Esimerkiksi näytellyn fiktiivisen tarinan sisällön voi usein esittää vaikkapa liikegrafiikan keinoin. Liikegrafiikka on erittäin kustannustehokas työkalu: ammattimainen tuotanto ei usein vaadi juuri muuta kuin yhden liikegrafiikan ammattilaisen työkaluineen. On selvää, että liikegrafiikan tuotantokustannukset ovat useimmiten merkittävästi pienemmät kuin kuvatun videon tapauksessa.
Liikegrafiikka on usein järkevä ja erittäin kustannustehokas vaihtoehto.
Treatmentin (videon lähestymistavan) pohtiminen ja tuotannon rakentaminen ovat videotuottajan työn kovaa ydintä. Ota yhteyttä niin kerron lisää siitä, miten organisaatiosi saavuttaa viestinnälliset tavoitteenne korkeimmalla mahdollisella laadulla ja pienimmillä mahdollisilla kustannuksilla.
Janne Laiho
Kalasatama Creative